Utstyrsanskaffelser til Nye Aker og Nye Rikshospitalet: Dette bør du vite

Publisert

Full sal i Næringslivets hus.

Full sal i Næringslivets hus. Foto: Melanor

Det var fullt oppmøte i Næringslivets Hus da Helse Sør-Øst inviterte til informasjonsmøte om utstyrsanskaffelsene til de to store byggeprosjektene i Oslo, Nye Aker og Nye Rikshospitalet. Her er informasjon og råd du som er utstyrsleverandør bør kjenne til.

Tirsdag 8. april arrangerte Helse Sør-Øst informasjonsmøte for utstyrsleverandører om de kommende anskaffelsene. Møtet samlet representanter fra hele bransjen i Næringslivets hus, og ga innsikt i hva slags utstyr som skal anskaffes, hvordan prosessen er organisert og hvilke krav som vil stilles fremover.

– Vi setter stor pris på den gode responsen fra leverandørene og at så mange ville sette av tid til å møte oss. Vi fikk flere gode innspill som vi tar med oss videre i vår planlegging og gjennomføring av anskaffelser til prosjektene, sier Elisabeth Gudmundsen, prosjektsjef utstyr i prosjektorganisasjonen til Helse Sør-Øst.

Ønsker innspill og godt samarbeid med leverandørene

Gudmundsen viser til et stort og komplekst prosjekt som kommer til å kreve mye av leverandørene. 

– Før vi starter med anskaffelsene er det viktig for oss å formidle til markedet at det er et usedvanlig stort og komplekst prosjekt vi skal kjøpe inn utstyr til. Dette kommer til å kreve mye av leverandørene, og vi ønsker å bidra til at man kan forberede seg godt. Så er det viktig for oss å få innspill fra markedsaktørene tidlig i prosessen slik at konkurransene blir så gode som mulig, sier Elisabeth Gudmundsen, prosjektleder i Helse Sør-Øst. 

Hella Yngsdal, prosjektleder i Melanor, understreker at prosjektene vil få betydelig innvirkning for medtek- og lab-bransjen, og syns det er positivt at prosjektgruppen ønsker å involvere leverandørene tidlig. 

– Byggeprosjektene vil få stor betydning for leverandører av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr, fordi volumet og antallet anskaffelser er stort. Derfor blir det viktig med samarbeid og dialog, først og fremst for å løfte frem de beste løsningene for sluttbrukerne ved de nye sykehusene, sier Yngsdal.

Viktig å sette seg inn i anbudsdokumentene 
Johan Gjendem, Country Division Lead i Siemens Healthcare
Johan Gjendem, Country Division Lead i Siemens Healthcare. Foto: Melanor


Johan Gjendem som er Country Division Lead i Siemens Healthcare, en av Melanors medlemsbedrifter, var blant deltakerne. 

– De nye sykehusene på Aker og Rikshospitalet er to betydningsfulle prosjekter med store muligheter for utstyrsleverandørene. Det var et fint og nødvendig initiativ fra prosjektledelsen ved HSØ som inviterte hele bransjen til et tidlig informasjonsmøte om prosjektomfanget, fremdriften og hvordan anskaffelsene er tenkt gjennomført, sier Gjendem. 

Videre peker Gjendem på betydningen av å sette seg godt inn i anbudsdokumentene om hvilke krav som vil bli satt til leverandørene og leveransene. 

– Det var viktig å merke seg at forsikringsansvaret av utstyret i perioden fra leveranse/installasjon frem til klinisk drift vil ligge hos den enkelt leverandør. Dette ansvarsforholdet vil påføre leverandørene en betydelig merkostnad som må hensyntas i tilbudet, sier Gjendem. 

– Prosjektledelsen orienterte også om en streng håndheving av adgangskontroll til byggeplassene, og her må leverandørene være påpasselig med å sikre at sine egne ansatte eller tredjepartsleverandører blir innmeldt og registrert hos Skatteetaten, avslutter Gjendem.

Prosjektsjefens råd til leverandørene

Elisabeth Gudmundsen forklarer at innkjøpene til Nye Aker Sykehus og Nye Rikshospitalet skiller seg ut fra ordinære innkjøp til sykehus i drift.

– Utstyrsanskaffelsene er en del av et byggeprosjekt, og under levering, montering og testing må leverandørene forholde seg til særegne regler som gjelder på byggeplassen. Det er et eksempel på hva vi tenker det er nyttig for leverandørene å være klar over tidlig, forklarer Gudmundsen. 

Hvilke råd ønsker du å gi til leverandører som ønsker å lykkes i de kommende anskaffelsene?

– Vårt råd er at leverandørene leser konkurransegrunnlag og kontraktsdokumenter som sendes ut i den enkelte konkurranse, nøye. Det er viktig å forstå de kravene som er stilt, og stille spørsmål hvis det er noe som er uklart. Bruk de mulighetene som finnes til dialog for å unngå misforståelser, og for å ha best mulig grunnlag til å lage et tilbud som møter kriteriene som er satt, sier Gudmundsen, og videre: 

– Og pass på det formelle. Det er bittert for alle parter om gode leverandører diskvalifiseres på grunn av manglende dokumentasjon eller formalia. 

Prosjektgruppen i Helse Sør-Øst
Fra venstre: Elisabeth Gudmundsen (prosjektsjef utstyr i prosjektorganisasjonen til Helse Sør-Øst), Ellinor Festø Bilet (områdeleder utstyr i Nye Rikshospitalet) og Ingeborg Sand (områdeleder utstyr i Nye Aker sykehus). Foto: Melanor.
Vil du bli bedre på å beregne risiko i kontrakter?

Hella Yngsdal, prosjektleder i Melanor, mener det vil bli viktig for leverandører å bli trygge på egen risiko.

– Tiden fra anskaffelse til godkjenning av leveranse er lang. Oppdragsgiver har denne gangen vært tydelig på at de kommer til å legge risikoen på leverandørmarkedet, og at det blir opp til dem å beregne den riktige kostnaden, sier Yngsdal.

I den forbindelse inviterer Melanor til kurs i risikoberegning i kontrakter 5. mai. Kurset gir praktiske verktøy som skal styrke beslutningene i anbudsprosesser, og du lærer hvordan du identifiserer og vurderer risiko i anbud gjennom en kombinasjon av juridisk innsikt, anbudsforståelse og økonomiske beregninger.

Interessert i å delta? Les mer og meld deg på her. 

Vil du vite mer eller har du innspill?

Les mer på Helse Sør-Øst sin nettside.

Presentasjonen fra møtet finner du her. 

Spørsmål eller innspill kan sendes til: hso.prosjektorganisasjon@sykehusbygg.no

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: