Senterpartiet legger opp til forskjellsbehandling: – Villig til å ofre tilgangen til gode og rettighetsbaserte tjenester til fordel for ideologiske kjepphester

Publisert

Reidar Holst Christensen, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, mener Senterpartiets representantforslag lar ideologiske hensyn gå foran kvalitet og tilgang til rettighetsbaserte helse- og velferdstjenester. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.

Senterpartiet viser nok en gang vilje til å la ideologiske hensyn gå foran kvalitet og tilgang til rettighetsbaserte helse- og velferdstjenester, mener næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Reidar Holst Christensen.

Stortingsrepresentantene Kjersti Toppe (Sp) og Siv Mossleth la torsdag 10. april frem et representantforslag om såkalt «ideell vekst» i helse- og omsorgssektoren.

Forslaget tar i praksis til orde for å skjerme ideelle aktører fra konkurranse med andre private tilbydere. Målet er å sikre deres plass i tjenesteleveransen, uavhengig av om de faktisk leverer de beste løsningene for brukerne.

Næringspolitisk direktør reagerer

Dette er ikke første gang Toppe fremmer slike forslag. Under hennes tid som barne- og familieminister ble det bevilget over en halv milliard kroner til å fase ut andre private aktører innen barnevern, til fordel for ideelle.

Reidar Holst Christensen, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, mener den tidligere barne- og familieministeren bør lære av sine feil.

– Resultatet av Toppes forslag var nedslående. Flere brudd på bistandsplikten, ingen økning i kapasitet, og ingen forbedring av tilbudet. I stedet ble noen av samfunnets mest sårbare barn ofre for en mislykket politisk ideologi, sier Christensen.

– Likevel ønsker hun og Senterpartiet nå å gå enda lenger. Og denne gangen gjelder det hele helse- og velferdssektoren. Forslaget innebærer blant annet at ideelle aktører ikke lenger skal måtte dokumentere kvalitet eller konkurranseevne. Det holder å være «ideell», sier han.

Christensen mener forslaget er en grov undervurdering av ideelle og andre private aktørers rolle.

– Ideelle organisasjoner er fullt i stand til å konkurrere på kvalitet, kapasitet og innovasjon. De trenger ikke særfordeler eller støtteordninger for å lykkes, de gjør det allerede godt i konkurranse med andre private aktører, sier han.

Ligner avkommersialiseringsutvalget

Christensen understreker at NHO Geneo deler Toppes anerkjennelse av ideelle aktørers betydning for innovasjon og mangfold i velferdstjenestene. Han påpeker likevel at innovasjon ikke skjer i et vakuum.

– Innovasjon fremmes best når både ideelle, private og offentlige aktører får bidra gjennom å utvikle ny teknologi, forbedre tjenester og sikre bedre behandlingstilbud, slår han fast.

– Det nye forslaget fremstår som en forlengelse av det sterkt kritiserte avkommersialiseringsutvalget, som ønsket å fjerne private aktører fra velferdstjenestene i sin helhet. Vi håper nå at Stortinget viser ansvar og avviser dette forslaget, av hensyn til brukerne, kvaliteten på tjenestene og samfunnets behov for nyskaping, avslutter Christensen.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: