Kuttet sykefraværet fra 22 til 6,7 prosent: – Det handler om å se den enkelte

Publisert

Fra venstre: Madeeha Afzal, ansatt i Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage, og Tine Tvedten Borgen, daglig leder og styrer i Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage. Foto: Privat.

Gjennom målrettet tilrettelegging og tett oppfølging har Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage redusert sykefraværet kraftig på få år.

Da Ida Hansen tok over som styrer i Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage i 2020, var sykefraværet på hele 22 prosent. I dag, fire og et halvt år senere, er det nede på 6,7 prosent. Det er et resultat av systematisk arbeid, tydelig ledelse og en omsorgsfull tilnærming til de ansatte.

– Da jeg startet, fikk jeg som hovedoppdrag å få ned sykefraværet. Det var tydelig behov for endring, forteller Hansen.

Hansen startet arbeidet med å få ned sykefraværet da hun var styrer i Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage. I dag er hun styrer i Norlandia Haukedalen.

Tilrettelegging gir tilstedeværelse

Barnehagen, som har seks avdelinger og en tydelig friluftsprofil, har innført omfattende tiltak for å sikre at ansatte kan være delvis i jobb – også i perioder hvor helsa skranter. 

– For pedagogene kan det bety at de jobber hjemmefra med planlegging, dokumentasjon og møter på Teams. For fagarbeidere og barnehagemedarbeidere kan det være å bidra med enklere oppgaver som matinnkjøp, lage mat eller delta i opplæring, forklarer Tine Tvedten Borgen, nåværende styrer i Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage. 

Når ansatte er på jobb, men ikke kan delta fullt ut, gjøres det også tilpasninger på stedet.

– Det kan være fritak fra turer og tunge løft, eller få ansvar for praktiske oppgaver som matlaging og rydding. Vi legger vekt på å finne meningsfulle oppgaver fra hva den ansatte kan bidra med, sier Borgen. 

Hentet inspirasjon fra andre, og seg selv

For å komme i gang hentet Hansen inspirasjon fra både eget nettverk og andre barnehager som hadde lave sykefraværstall.

– Jeg tok kontakt med en annen barnehage som hadde vært omtalt i media, og snakket med bekjente som har erfaring med personalledelse. Jeg leste meg også opp på bedrifter som hadde lykkes med sykefraværsarbeid. Det ga meg mange gode ideer, sier hun.

Resultatene har ikke latt vente på seg, og barnehagen får flere henvendelser fra andre som vil lære av suksessen.

– Vi har mange henvendelser fra daglige ledere i andre barnehager, men også fra folk som jobber i skole og helse. Det er veldig inspirerende å kunne dele erfaringene våre, sier Hansen.

Barnehagen satte i gang en rekke målrettede tiltak som kombinerte fleksibilitet, individuell oppfølging og kunnskapsdeling. 

Og arbeidet ble hele tiden fulgt tett opp av ledelsen, med fokus på hver enkelt ansatt og finne løsninger som ivaretok både helsen og arbeidsgleden. Det var viktig for Hansen å skape trygghet og forutsigbarhet, samtidig som det skulle være rom for fleksibilitet og dialog.

Blandet mottakelse

Ifølge Hansen var responsen på sykefraværstiltakene delt.

– Det var mye nytt, og det tok tid før alle forsto verdien av det vi gjorde. Men etter hvert har tilbakemeldingene vært overveiende positive. De ansatte opplever å bli sett og fulgt opp, og det gjør en stor forskjell.

Foreldre har også respondert godt.

– Mange ser at vi tar både arbeidsmiljø og trivsel på alvor. Vi jobber for å ha ansatte som trives og kan være til stede, også når helsen svinger litt. Det gagner både barn og voksne, sier Borgen.

Et forbilde for andre

Norlandia Øvre Sædal Friluftsbarnehage viser at det er mulig å få ned sykefraværet gjennom tillit, fleksibilitet og målrettet ledelse.

– Det handler om å ha vilje til å gjøre ting annerledes, og å se den enkelte ansatte. Det er da endring skjer, avslutter Hansen.

Divisjonsdirektør i Norlandia Barnehagene, Kristin Voldsnes, er imponert over hvordan barnehagen har jobbet for å få ned sykefraværet.

– Det krever mot og utholdenhet for å oppnå resultater som i Norlandia Øvre Sædal. Barnehagen har jobbet systematisk med struktur og utviklet en god medarbeiderkultur, med tydelig og raus ledelse og aktiv individuell oppfølging, sier hun.

– Forebyggende nærværsarbeid er noe vi vektlegger i alle våre barnehager, men noe fravær er uunngåelig. Når fraværet først oppstår må man være "tett på" samtidig som man arbeider aktivt med et positivt klima. Dette er Norlandia Øvre Sædal et forbilledlig eksempel på og vi synes det er ekstra stas at fagmiljøet i NAV kaller dette en gullstandard for god utøvelse av fraværshåndteringen, sier Voldsnes.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: