Barnehagebransjen på studiebesøk i Stockholm: Merker et klart politisk press

Publisert

NHO Geneo på besøk i Norlandia Rödkinda Förskola. Foto: NHO Geneo.

Private barnehager i Sverige står foran økte politiske krav og reguleringer. Under et studiebesøk til Stockholm fikk barnehagebransjen i NHO Geneo møte sine svenske kolleger og dele erfaringer om hvordan private aktører kan stå samlet i en utfordrende tid.

8. og 9. april reiste barnehagebransjen i NHO Geneo med representanter fra medlemsbedrifter til Stockholm for å lære mer om situasjonen for private barnehager i Sverige og diskutere felles utfordringer og muligheter.

Blant deltakerne var Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia, Marit Lambrecht, administrerende direktør i Espira, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for Barnehagebransjen, og Tone Mila, fagsjef i Barnehagebransjen.

– Vi ser et klart press fra politiske krefter

I Stockholm møtte de Almega Utbildning, Sveriges nye bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for friskoler og private barnehager. Organisasjonen ble etablert i juli 2024 og organiserer i dag virksomheter som samlet omfatter 420 000 barn og elever og 45 000 årsverk.

– Vi ser et klart press fra politiske krefter, spesielt fra venstresiden, som ønsker å redusere eller fjerne private eiere fra barnehagesektoren, fortalte Andreas Mörk, forbundsdirektør i Almega.

Han beskrev forslag om strengere krav til private aktører, som krav om å bli selvstendig rettssubjekt, begrensninger i muligheten for å ta ut utbytte, og økt detaljstyring av bemanning og plantid.

NHO Geneo og medlemsbedriftene delte sine erfaringer med tilsvarende utvikling i Norge, hvor private barnehager i flere år har levd med lignende innstramminger. Dette har resultert i en driftsmargin på kun 1,2 prosent og økende usikkerhet for fremtiden.

– Vi ønsket å advare våre svenske kolleger om konsekvensene vi har sett i Norge. Det handler ikke om kvaliteten eller arbeidsforholdene, men om ideologisk motstand mot private eiere, sier Torbjørn Sølsnæs.

Almega og NHO Geneo uttrykte begge et ønske om tettere samarbeid i fremtiden for å synliggjøre kvaliteten og nyskapingen private aktører bringer inn i barnehagesektoren.

Pysslingen Bojen Förskola og Norlandia Förskola Rödkinda

Under besøket fikk delegasjonen også møte ledelsen i Espira-eier AcadeMedia og besøke Norlandia sitt konsernkontor i Stockholm. De bekrefter at situasjonen i Sverige er krevende, og samarbeider tett med Almega for å ivareta interessene til private barnehager.

Studiebesøket ble avrundet med besøk til to svenske barnehager: Pysslingen Bojen Förskola og Norlandia Förskola Rödkinda. Der fikk deltakerne innblikk i pedagogiske miljøer som bygger på barnas selvstendighet.

– Ingen barn er på en spesiell måte, de blir, sa førskolerektor Kristin Ahlström i Pysslingen Förskola, og understreket deres syn på barnet som kompetent og selvstendig.

NHO Geneo på besøk i Pysslingen Bojen Förskola. Foto: NHO Geneo.

Læringsmiljøene i barnehagene er utformet med tanke på barnas behov og initiativ, og de ansatte fungerte som veiledere som kontinuerlig forberedte omgivelsene i dialog med barna.

– Besøket til våre svenske kolleger ga ny innsikt, men også en påminnelse om felles utfordringer. I en tid med økt regulering og politisk press er samarbeid over landegrensene viktig ivareta kvalitet, mangfold og valgfrihet i barnehagesektoren, sier Karita Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: